Nieuwe film: ‘Paus Franciscus – Een man van zijn woord’

Op 18 mei aanstaande komt er een nieuwe film over Paus Franciscus waarvan deze week de trailer is gepubliceerd. De film draagt de titel: ”Paus Franciscus – Een man van zijn woord’ en is gemaakt door de Duitse en documentairemaker Wim Wenders. De film heeft de intentie om een zeer persoonlijke kant van Franciscus te laten zien, direct tot mensen te laten spreken en gaat volgens de maker veel verder dan een biografische documentaire.

“De paus spreekt direct tot de kijker van de film”

De ideeën en boodschappen van de paus staan centraal in deze film. We krijgen van zeer nabij te zien hoe de paus werkt en hoe hij antwoorden geeft op de problemen in onze maatschappij.

Wim Wenders zegt in een interview met Vatican News: “Zelfs in mijn wildste dromen heb ik durven dromen over het maken van een film over Paus Franciscus, samen met hem. Ik kreeg een brief vanuit het Vaticaan en moest eerst eens diep ademhalen. Het leek me een enorme verantwoordelijkheid, het was in ieder geval anders dan datgene wat ik normaal maak.”

Om de film te produceren zijn verschillende shots met Paus Franciscus gehouden. Het eerste interview is nu ongeveer twee jaar geleden en verschillende opname momenten volgden. Er zijn interviews gehouden in Assisi onder andere en daarna zijn er nog maanden werk nodig geweest om alles tot een geheel te maken. “In de film geven we Paus Franciscus ruim het woord om direct tot de kijker en luisteraar te spreken. Het voelt volgens de maker als een persoonlijk gesprek. De film gaat dan ook niet over Franciscus, maar het is een film met Paus Franciscus”, aldus Wenders. “De paus is dus zeer direct betrokken geweest bij de opnames van de film.”

Hoe en waar de film te bekijken is in mei, en of dat ook in Nederland zal zijn is nog niet bekend. Voor nu moeten we het doen met de trailer waarmee we oog in oog komen te staan met Paus Franciscus.