Kerkelijke onderscheiding voor Joop Bakker

Op vrijdag 6 april  is Joop Bakker op feestelijke wijze onderscheiden met de Willibrordpenning. De uitreiking vond plaats in de Oranjekapel door pastoor Ton Huitink. In zijn dankwoord benadrukte Ton Huitink de lange, belangrijke en trouwe staat van dienst van Joop voor de geloofsgemeenschap Jacobus.

Vrijwilligerswerk

Reeds vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw vervulde Joop veel werkzaamheden als vrijwilliger:

  • lid van het Ludgerus College van de voormalige Ludgeruskerk (afgebroken in 1977)
  • lid van de Kerstcommissie Ludgerus (kerstviering voor kinderen  in voormalig Pastoor Schilte Huis)
  • lid van de Ouderenraad Ludgerusparochie
  • lid van het toenmalig parochiebestuur en later van de pastoraatgroep van de Jacobus

Zijn pastorale periode vanaf 1997 tot heden

Joop heeft de voormalige pastorale school Dijnselburg gevolgd en aansluitend de aanvullende opleiding voor parochiemedewerker. Begin 1997 is hij door Kardinaal Simonis  benoemd tot parochieel medewerker  binnen het pastorale team van de parochie St Jacobus, St Ludgerus en Salvator met als taakveld het ouderenpastoraat. Met enorm veel energie heeft Joop het ouderenpastoraat in de parochie vormgegeven: ontmoetingsochtenden- en middagen, de eerste vrijdagviering, het rozenkransgebed in de mei- en oktobermaand, voorbereiding en viering van de jaarlijkse gemeenschappelijke ziekenzalving en geloofsverdiepingsbijeenkomsten. En niet te vergeten het bezoekwerk onder de ouderen, dat hij tot op heden trouw blijft voortzetten. Binnen de kortste keren had hij een stevige vrijwilligersgroep om zich heen verzameld zowel ten dienste van de gemeenschappelijke vieringen als voor het bezoekwerk.

Na het vertrek van de pastores Bernard Höfte en Gerard Heesterbeek is Joop steeds meer het pastorale gezicht van de geloofsgemeenschap geworden. In de laatste jaren heeft hij het merendeel van de uitvaarten voor zijn rekening genomen. Toen begin 2015 Mgr. J de Kok vertrok is Joop ook een van de meest gewaarde voorgangers gebleven in de zondagse vieringen. Tot begin van dit jaar was hij een trouw lid van de pastoraatgroep.

Op 1 april is Joop 85 jaar geworden. Hij heeft te kennen gegeven niet meer deel te nemen aan  vergaderingen, maar nog wel zo nodig te willen voorgaan in de liturgie en het ouderpastoraat te willen blijven behartigen.  Wij zijn hem als geloofsgemeenschap Jacobus veel dank verschuldigd. De toekenning van de Willibrordpenning is daarvan een waardige uiting en wij willen hem hiermee van harte feliciteren.

Fons Mathot, voorzitter locatieraad