Wereldjongerendagen Panama: vier reisopties

Van 22 t/m 27 januari 2019 vinden in Panama de Wereldjongerendagen (WJD) plaats. Jong Katholiek en de Nederlandse bisdommen organiseren vanuit Nederland samen met reisorganisatie VNB vier reizen hierheen.

De kortste reis is van 14-28 januari (15 dagen). Deze deelnemers gaan alleen naar de ‘Days in the Diocese’ en aansluitend naar het hoofdprogramma. Daarnaast is er van 12 januari tot 2 februari een uitgebreide reis, met voor en na de WJD een programma om nader kennis te maken met Panama. Bij reis drie (15 januari-4 februari) staat na de WJD een excursie gepland naar het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in Mexico. Bij de laatste reisoptie (ook van 15 januari-4 februari) blijven de deelnemers na de WJD nog een week in Panama: de jongeren kunnen deze dagen zelf invullen. De prijzen van de verschillende reisopties variëren van € 1699 tot € 2499 (inclusief vervoer, maaltijden en verblijf, behalve de vrij in te vullen dagen in reis 4).

‘Days in the Diocese’

Op 250 kilometer van Panama-Stad ligt het bisdom Santiago de Veraguas waar natuur, cultuur, geschiedenis en geloof elkaar ontmoeten. Tijdens de ‘Days in the Diocese’ maken de Nederlandse deelnemers hiermee kennis. Gerrie Conen van Jong Katholiek: “Van 22 t/m 27 januari nemen we deel aan de WJD in Panama-Stad. Drie ochtenden is er een Nederlandstalig programma. Hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, de kruisweg op vrijdag, op zaterdagavond de avondwake onder de sterrenhemel van Panama, en op zondag de indrukwekkende slotviering met paus Franciscus en honderdduizenden jongeren.”

Voor wie?

Iedereen van 18 t/m 30 jaar is welkom op de Wereldjongerendagen. Het is een rooms-katholiek evenement, maar jongeren van alle geloofsovertuigingen zijn welkom. Gezien de tijd van het jaar en de kosten richt het Nederlandse WJD-programma zich vooral op ‘young professionals’: jongeren aan het begin van hun maatschappelijke carrière. De Nederlandse reis naar de WJD biedt daarom in een aantal streams gelegenheid dieper in te gaan op diverse vragen en thema’s. Daarbij sluit ook het thema aan dat de Nederlandse bisdommen aan de reizen gaven: ‘Discover your identity’ (ontdek je identiteit).

Video’s

Jong Katholiek en katholiekleven.nl slaan de handen ineen voor een aantal bijzondere video’s en podcasts voor de WJD in Panama. In de streams staat de vraag centraal wie jij bent, wat je plek is op je werk en in je privéleven en wat jouw (katholieke) identiteit daarin kan betekenen. De eerste video over een stream ging eind mei online. Daarin vertelt kapelaan Johannes van Voorst, die tijdens de WJD de stream ‘Faith seeking understanding’ begeleidt, dat hij ruimtevaarttechniek studeerde maar priester werd nadat hij had ervaren hoe God hem persoonlijk roept.

WJD-projectleider Bob Wegkamp: “Ook voor de podcasts spreken we tijdens een reeks interviews met interessante gasten over het maken van belangrijke keuzes: Hoe pak je dat het beste aan? Hoe weet je dat je op de juiste weg bent? Hoe belangrijk is je identiteit in het maken van keuzes? En welke rol speelt God en het geloof in dit proces?”

Voor meer informatie over reismogelijkheden, bezoek: Jong Aartsbisdom.

Meer informatie over de WJD-reizen: www.vnb.nl

Meer informatie over de streams: http://wjd.jongkatholiek.nl