Martinusdag 2023

Op zondag 12 november vieren wij Martinusdag in de Rafaëlkerk (Lichtenberchdreef 4, Utrecht). Het thema van de dag is sociale duurzaamheid: hoe zorgen we goed en liefdevol voor de Schepping en elkaar? Het belooft een mooie, warme, inspirerende en gezellige dag te worden, niet alleen omdat we als geloofsgemeenschappen van de Sint Martinusparochie samen komen, maar ook omdat we op deze dag afscheid gaan nemen van Gérard Martens, pastoraal werker. Ook is er een Kinderwoorddienst onder leiding van Saskia Verhoeven. Op deze dag wordt er kleding en voedsel ingezameld voor de voedsel- en kledingbanken.

 

Programma

10.30 uur: Eucharistieviering rondom het thema “Liefde maakt het verschil”.
Voorgangers zijn Hans Boogers, Lex Janssen en Gérard Martens. Caspar Bocx en Wim Does verzorgen de muziek, Josta Esajas is lector. Ook is er een Kinderwoorddienst onder leiding van Saskia Verhoeven.

11.30 uur: Uitreiking van de Pluim van Sint-Maarten aan de Bedside Singers.

11.45 uur: Woord en dank namens het bestuur bij het afscheid van pastoraal werker Gérard Martens.

12.00 uur: Lunch met soep, broodjes, koffie en thee.

13.00 uur: Start workshops.

14.00 uur: Afsluiting en napraten met een hapje en drankje.

 

Inzameling voedsel en kleding

Omdat geloven ook gaat over naar elkaar omzien, wordt er er kleding en voedsel ingezameld voor de voedsel- en kledingbanken.

Het boodschappenlijstje van de Voedselbank

  • pasta, rijst, couscous, aardappelpuree
  • pastasauzen, soep
  • ontbijtgranen, broodbeleg (jam, pindakaas)
  • vlees en vis in blik
  • zonnebloem- of olijfolie
  • houdbare melk

 

Handen en voetjes Martinusdag

Voor deze dag zijn er handen en voetjes nodig voor de opbouw, de dag zelf en de afbouw; op zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 november. Er is hulp nodig bij het inrichten van de kerk-workshopsruimtes en de ontmoetingszaal; het maken van de soep, broodjes en de verzorging op de dag zelf.
Ook meehelpen? Geef u op bij Jos Sangers via e-mail: fam.sangers@planet.nl of tel. 030-2724544 of 06-55482909.

 

Komt u ook?

De Rafaëlkerk bevindt zich in Overvecht aan Lichtenberchdreef 4. Er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid. De kerk is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Tot 12 november!

 

Workshops Martinusdag 13.00 – 14.00 uur

Samen duurzaam tuinieren – Ineke Malsch
Wilt u graag tuinieren, maar hebt u geen tuin? Of groeit uw tuin u boven het hoofd? Laten we samen de handen in de aarde steken voor een sociale en groene buurt! Tijdens deze workshop leert u meer over het initiatief “Sociaal Moestuinieren” van Duurzaam Utrecht en hoe u hieraan kunt bijdragen.

Kennismaken met het gregoriaans – Wilko Brouwers
Het gregoriaans is de oudste muziek van Europa, maar nog steeds zeer levend! De Utrechtse Vrouwenschola m.m.v. Wilko Brouwers verzorgt tijdens de parochiedag een gregoriaanse zangworkshop. Iedereen die geïnteresseerd is in het gregoriaans is van harte welkom! U wordt wegwijs gemaakt in o.a. het notenschrift, het Latijn, de genres en de geschiedenis. we beperken ons tot eenvoudige gezangen zodat u kunt proeven hoe het is om zelf het gregoriaans te zingen. Smaakt het naar meer? Vrouwen zingen een maand lang gratis en vrijblijvend mee met de Utrechtse Vrouwenschola; de Gregoriaanse Kring Utrecht staat open voor vrouwen en mannen.

Caritas en katholiek sociaal denken – Hermen van Dorp
Veel mensen houden zich, middels caritas en diaconale initiatieven, bezig met noden van mensen in kwetsbare situaties. Dit werk laat zich inspireren door het katholiek sociaal denken. Het is een bron van denken en handelen waarbij goed doen medemens en samenleving van belang is. De caritas verbindt de wereld van de kerk en die van maatschappelijke vraagstukken in de samenleving op synergetische wijze. Een belangrijk pleitbezorger van het katholiek sociaal denken is paus Franciscus, die oproept om werk te maken van solidariteit en de barmhartigheid. In de workshop gaan we in op het katholiek sociaal denken en hoe dit een inspiratiebron kan zijn voor de caritas!

Kosters voor een groene kerk – onderzoek Groene Kerken
Onze kerkgang heeft impact op het klimaat! Kosters en het parochiebestuur werken sinds april aan duurzaam inkopen en energiebesparing in onze kerkgebouwen. Tijdens de workshop kijken we hierop terug. wat is al gelukt? Waar kan nog een tandje bijgezet worden? We willen duurzame keuzes maken als kerk. Hoe doen we dat nu concreet in de kleine dingen, zoals de inkoop van koekjes en het lager zetten van de verwarming? Samen zorgen we voor de groenen en duurzame kerk van de toekomst!