Presentatie van het gerestaureerde Lindsen orgel van de St. Augustinuskerk

In 1843 bouwde H.D. Lindsen een nieuw orgel voor de St. Augustinuskerk. Architect van de nieuw gebouwde kerk (1839/1840) was K.G. Zocher, die ook de kast van het orgel heeft ontworpen.

Aan het eind van de 19e eeuw heeft orgelbouwer M. Maarschalkerweerd het orgel gewijzigd en romantisch gemaakt. De dispositie werd veranderd, pijpen werden verplaatst en er kwam een vrijstaande speeltafel waarbij de organist de kerk in kon kijken.

In 1973 werd het orgel door de fa. Verschueren gerestaureerd. De vrijstaande speeltafel werd verwijderd. De speeltafel kwam weer aan de orgelkast te zitten en de dispositie uit 1843 werd gedeeltelijk gereconstrueerd.

De firma Van Rossum voerde in 2016-2018 een restauratie uit. Na veel onderzoek werd er een restauratie uitgevoerd waarbij uitgegaan is van de oorspronkelijke situatie uit 1843. Het aanwezige pijpwerk van Lindsen werd weer op de oorspronkelijke plaats gezet, ontbrekend pijpwerk nieuw gemaakt en er werd een nieuwe windvoorziening geplaatst naar voorbeeld van Lindsen. Het orgelbalkon was verzakt en is zover mogelijk gecorrigeerd en gestabiliseerd. De gehele kast is tevens gerestaureerd en geschilderd. In februari 2024 is men begonnen met het terugplaatsen van mechaniek en pijpwerk.

Het gerestaureerde orgel is afgelopen juni opgeleverd. De officiële presentatie en ingebruikname is zondag 29 september om 15.00 uur. Na een uiteenzetting over de restauratie door orgeladviseur Rogér van Dijk, volgt er een concert gegeven door Paul van der Woude, organist van de St. Augustinuskerk