Augustinusfeest 2019

Augustinusfeest geeft tipje van de sluier

Zaterdag 7 september was een speciale dag voor onze Augustinusgemeenschap. De gemeenschap kwam bijeen niet alleen om het 10-jarig jubileum van het Augustinusfeest te vieren, maar ook om te laten blijken dat de gemeenschap vol ongeduld wacht op de aanvang van de restauratie van de St. Augustinuskerk.

Al 10 jaar viert de St. Augustinusgemeenschap samen met de Engelse mis het Augustinusfeest samen. Eerder ook in de St. Catharinakerk, maar dit keer in de Kapel van de Zusters Augustinessen. Het paste net! De gemeenschap wilden de viering dichter bij de St. Augustinuskerk, om de wervelwind van gebeurtenissen en emoties van afgelopen jaar samen te kunnen delen en een nieuw begin te kunnen vieren. Deze gastvrijheid van de zusters, wordt al sinds de plotselinge sluiting van de St. Augustinuskerk, als zeer bijzonder ervaren. In de koffiezaal van de St. Augustinuskerk werd een feestelijke lunch georganiseerd en een activiteitenprogramma. De opkomst was als vanouds en iedereen genoot van elkaars weerzien.

Dat nieuwe begin staat daadwerkelijk nog aan het startpunt. Dhr. van Breukelen van de Bouwgroep gaf uitleg over het traject van de restauratie en praktisch welke aanpassingen in de plannen waren opgenomen. Tijdens deze presentatie werd al snel duidelijk dat heel Utrecht en omstreken nog even geduld zal moeten hebben!

Het bouwhistorisch onderzoek van de St. Augustinuskerk is in volle gang en nadat het rapport hiervan is samengesteld, zullen in samenspraak met de gemeente en alle belanghebbenden verdere afstemming worden bereikt. Bij een restauratie van een kerk, ook nog een Rijksmonument, zijn er veel verschillende partijen nodig om tot een uitvoerbaar plan te komen. De partijen tot nu toe: het Bisdom, het bestuur, bouwgroep, bouwkundigen, Hylkema Erfgoed, Rijksmonumentendienst en de gemeente Utrecht. Wij vragen dan ook aan één ieder in Utrecht en omstreken, die de St. Augustinuskerk een warm hart toedraagt, dit kruis samen te dragen. Met gebed en geloof een voorspoedige voortgang van de restauratie te bewerkstelligen.

Naast deze serieuze zaken, werden ook verschillende feestelijkheden georganiseerd in ere van het jubileum. Waaronder de prachtige zang van het koor Cantemus Domino o.l.v. dirigent Ardaan Dercksen en organist Paul van de Woude. Het koor Cantemus Domino zingt sinds de sluiting van de St. Augustinuskerk, zowel in de St. Catharinakerk en de Rafaelkerk 2 zondagen per maand tijdens de Eucharistieviering.

Op het Augustinusfeest werd ook een traditie van de gemeenschap in ere hersteld, waarbij de parochianen eigen gebakken taarten en zoetigheden meenemen, “Heel Augustinus Bakt!”!

Één van de parochianen, mw. Mees ten Oever, bracht voor de gelegenheid wel heel mooi gebak mee! Een echte “Paus” taart, gebakken door Bakkerij Theo Blom, met het recept vanuit het boek “Eten met Franciscus” van schrijver Roberto Alborghetti. Deze viel uiteraard in de smaak! Via de facebookpagina van de St. Augustinuskerk, gaf de schrijver zelf zeer positief commentaar op het mooie baksel en hoopt een keer persoonlijk de St. Augustinuskerk te bezoeken wanneer deze weer open gaat. Naast heerlijk ander gebak, werd vanuit de Engelse mis ook gezorgd voor een smakelijke Braziliaanse worteltaart. Voor de reactie van Roberto Alborghetti: https://www.facebook.com/SintAugustinuskerkUtrecht/

Afsluiter van de middag was het koor van de Engelse mis, welke op prachtige wijze en vol overgave, de aanwezigen liet luisteren naar liederen over een steun zijn voor elkaar en het samen doorstaan van moeilijke tijden. Synoniem voor de hoop deze spannende tijden voor onze gemeenschap, voor onze nieuwe parochie en voor alle gelovigen actief in de Katholieke kerk.

Door: Monique Kanawi-van der Zande, Augustinusberaad

Foto’s: Engelbert Soyo