Nationaal Religiedebat: Religie, klimaat en klimaatreligie

9 maart 2021 19:30
geloofsgemeenschap: Algemeen
Locatie: Online vanuit de Metaalkathedraal in Utrecht

Op dinsdagavond 9 maart wordt vanuit de Metaalkathedraal in Utrecht het Nationaal Religiedebat online uitgezonden. Thema is: ‘Religie, klimaat en klimaatreligie’. Welke rol moet religie (niet) hebben in de klimaatactie? Vijf sprekers gaan hierover met elkaar in debat onder leiding van Talitha Muusse. Een kunstenaarscollectief illustreert het thema met een hedendaagse klaaglied, biecht en visioen.

Het klimaat verandert, de biodiversiteit neemt wereldwijd dramatisch af en natuurrampen nemen toe. Vooral de armen in het zuiden worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De wetenschap toont aan: de mens heeft hier een flink aandeel in.

Het klimaatdebat dreigt echter (ook) te polariseren onder gelovigen en niet-gelovigen. Terwijl juist alle krachten nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Wat is hierin de rol van religie? Is religie een stuwende of juist een remmende kracht? Het klimaatactivisme vertoont ondertussen zelf religieuze trekken. Is dit noodzakelijk om de mensen de ernst van de situatie te doen beseffen? Of versterkt het juist de polarisatie? En tot slot: is er nog hoop?

Over deze vragen gaat het Nationaal religiedebat 2021. Op dinsdag 9 maart, vanaf 19:30 uur te volgen via livestream op www.nationaalreligiedebat.nl.

Line-up

Mark Dekker, is promovendus complexe systemen aan de Universiteit Utrecht en was werkzaam bij het KNMI. Mark geeft een kort overzicht van de klimaatkennis anno 2021: ‘Feiten en onzekerheden’.

Eva van Urk-Coster is toegepast psycholoog en theoloog. Ze doet een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar theologische visies op de ecologische verantwoordelijkheid van de mens. Zij spreekt over de (wisselende) rol van religie in het klimaatdebat.

Embert Messelink is directeur van natuurbeweging A Rocha Nederland. Daarnaast is hij student theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Embert houdt een religieus pleidooi voor hartstochtelijke klimaatactie.

Cor Verkade is vastgoedondernemer en spreker. Hij studeerde rechten in Utrecht en politicologie in Rotterdam en Leiden. Cor pleit voor een kritische houding van religie ten opzichte van klimaatactie.

Ben Tiggelaar is schrijver, spreker en expert in leiderschap, verandering en gedrag. Hij gaat in op de vraag waarom het zo lastig is om ons gedrag aan te passen. Wat helpt om te veranderen en welke rol kan religie spelen?

ForumC
De organisatie is in handen van ForumC met als partners dagblad Trouw en Fonds Kerk en Wereld (Protestantse Kerk). ForumC is het platform voor debat op het snijvlak van geloof, wetenschap en samenleving. ForumC publiceert artikelen, boeken, cursussen, het wetenschappelijk Radix en organiseert lezingen waaronder jaarlijks het Nationaal Religiedebat.