Paulus Actueel – 31 maart 2021

Vieringen komende tijd

De vieringen van de Paulus zijn in de periode van de lockdown alleen online via http://online.paulusconnect.nl te zien. Met het liturgieboekje kunt u vanuit huis meevieren.

Donderdag 1 april, 19.00 uur; Witte Donderdag. Eucharistieviering. Voorgangers Henk Oostendorp en Gérard Martens m.m.v. leden van het Paulus Jongeren Koor.
Vrijdag 2 april, 15.00 uur; Kruisweg. Voorganger Jos Hettinga m.m.v. het Dameskoor.
Vrijdag 2 april, 17.00 – 18.30 uur Gelegenheid tot het brengen van bloemen bij het kruis.
Vrijdag 2 april, 19.00 uur; Kruishulde. Woord- en Gebedsdienst. Voorganger Gérard Martens m.m.v. leden van de Cantorij.
Zaterdag 3 april, 19.00 uur; Paaswake. Eucharistieviering. Voorgangers Henk Oostendorp en Gérard Martens m.m.v. leden van de Cantorij.
Zondag 4 april, 10.30 uur; Eerste Paasdag. Eucharistieviering. Voorganger Henk Oostendorp m.m.v. leden van het Paulus Jongeren Koor.
Zondag 11 april, 10.30 uur; Eerste Paasdag. Woord- en Gebedsdienst. Voorganger Jos Hettinga m.m.v. leden van het Paulus Jongeren Koor.

Kruishulde
In aanloop naar de Kruishulde op goede Vrijdag zal tussen 17:00 en 18:30 uur een kruis staan
opgesteld voor de Pauluskerk. U bent allen van harte uitgenodigd om daar een bloemenhulde te
brengen en een moment stil te staan bij Goede Vrijdag.

Intenties
Intenties voor de vieringen kunt u tot en met de vrijdag voor elke viering opgeven met een thuis geschreven intentie in de brievenbus van de kerk, of via ons e-mailadres: Paulusgemeenschap.

Collecte
Uw bijdrage aan de collecte kunt u overmaken via Vastenactie 2021.

Vastenactie: Elk kind naar school in Zuid Afrika

Dit is het thema van de Vastenactie 2021 die de geloofsgemeenschappen van onze parochie en de parochie Licht van Christus in samenwerking met Vastenactie organiseren. Meer informatie over de Vastenactie 2021 wordt in de loop van de komende week in een aparte mail verspreid en vindt u op Vastenactie 2021.
De stand van de veiling die in de Paulus georganiseerd is op dit moment: € 818,12
Met de 50% opslag levert dat voor de actie een bedrag op van €1227,18
Er kan nog tot zondag 16.00u geboden worden! Klik hier voor de details.

Pastorale zorg

Wij kunnen ons voorstellen dat u met algemene of pastorale vragen contact wilt hebben met de geloofsgemeenschap. Om die reden kan wie dat wenst telefonisch contact opnemen met
Marie-José van Bolhuis            06-10852666 / e-mail: fam.vanbolhuis@gmail.com
Jos Hettinga                                06-23590737 email: jos-hettinga@planet.nl
Gérard Martens                          06-47198072 / e-mail: g.martens@katholiekutrecht.nl

Passieconcerten vanuit de Pauluskerk

Goede Vrijdag te zien en te horen vanaf 21.00u

  • Johanessepassie volgens Paulusparochianen
    Opgenomen in de Pauluskerk door de uitvoerenden.
    Deze passie beschrijft het lijden van Jezus volgens Johannes. Het wordt gezongen door vier mannen, begeleid door piano. Door het uitvoeren van deze passie hopen zij een beetje saamhorigheid te delen in de huiskamer. Het is gecomponeerd door Tim de Vries en David Vos. Zij voeren het ook uit samen met Tobias Kruit en Paul ter Reele. Marcel Duijs begeleidt op piano.
    Details worden komende week gepubliceerd.
    Kijken en luisteren via http://online.paulusconnect.nl
  • De passie van Christus volgens Desprez, Sweelinck en Diepenbrock
    Opgenomen in de Pauluskerk door de uitvoerenden.
    Het Pulse Ensemble, bestaande uit Stijn Claerhoudt (1995), Willem Peek (1998), Daan van der
    Schaft (1995) en Ernesto Schuddeboom (1998), brengt op Goede Vrijdag een uur lang muziek van
    drie grootmeesters die precies honderd jaar geleden zijn overleden: Josquin Desprez (†1521), Jan
    Pieterszoon Sweelinck (†1621) en Alphons Diepenbrock (†1921). Ook staat er een Gregoriaans
    lied op het programma uit het Utrechts Prosarium, een dertiende-eeuws gezangenboek uit de
    Mariakerk. Het Pulse Ensemble nodigt u van harte uit om bij het concert aanwezig te zijn.
    Het concert is gratis via Youtube of de website van het Pulse Ensemble te bekijken. Tijdens en na
    het concert is er de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te doen aan het Pulse Ensemble. Voor
    elke euro die er binnenkomt bovenop de onkosten van de uitzending, schenken zij een halve euro
    aan de Utrechtse vastenactie “Elk kind naar school in Zuid-Afrika”.
    Details worden komende week meegestuurd.
    Kijken en luisteren via YouTube Pulse Ensemble of: http://www.pulseensemble.nl

 

Voedselbank Overvecht

24 uur per dag en 7 dagen per week kunt u houdbare producten inleveren in de voedselbankbak bij de ingang van de kerk. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Als u de Voedselbank Overvecht financieel wilt steunen, kan dat op rek.nr. NL 39 RABO 0325 755 035 t.n.v. Stichting voedselbank Overvecht, Utrecht.

 

 

PaulusActueel digitaal ontvangen
Stelt u het op prijs PaulusActueel per e-mail te ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de Paulusgemeenschap of geef dit door aan een van de leden van de Paulus Stuurgroep.

 

De Paaskaars in de Pauluskerk 

Paaskaars van vorig jaar. Het jaartal 2020 is nu dus aangepast.

Het Licht van Christus – Traditie en Symboliek
Al in de tijd van Augustinus (rond 400 na Chr.) bracht men de paaskaars brandend de kerk binnen en klonk onderwijl het gezang van driemaal “Licht van Christus”. Die traditie is later uitgebreid met het doorgeven van het licht, van de paaskaars naar het kaarsje van iedere gelovige. Zo wijkt de duisternis en wordt de hele kerk in het licht gezet.
Helaas hebben we dat ook dit jaar vanwege de corona-pandemie moeten missen. Ook de paaskaars is minder ”live” in beeld geweest. Omdat er bijna geen intentie-kaarsjes afgelopen jaar zijn opgestoken, bleek er onvoldoende was beschikbaar voor een nieuwe paaskaars. Vandaar het besluit om die van vorig jaar na een kleine aanpassing weer te gebruiken.
Het Aartsbisdom had de Eucharistie tot thema van het afgelopen kerkelijk jaar uitgeroepen met als beeldmerk de Emmaüsgangers. Die zien we terug in de drie figuren in de decoratie. Christus’ verschijning loopt letterlijk te midden van beide mannen die op weg zijn naar Emmaüs. Zoals wij allen als Gods volk ook voortdurend onder weg zijn. In Emmaüs aangekomen zal Jezus het brood met hen breken. (Lucas 24:30) En in de Eucharistieviering komt Christus ook in ons midden. Daarom krijgt het Christusmonogram X en P in de decoratie een dominante plaats. Het wordt gevormd door de eerste twee (hoofd-)letters (de chi en de rho) van het woord Christus in het Grieks: XRISTOS. De vijf wierooknagels vormen vanuit het midden van het monogram een kruis en herinneren zo aan de evenzovele wonden in het lichaam van Christus. Zo wordt Jezus’ lijden onder onze aandacht gebracht. Zonder lijden geen verrijzenis.
“Ik ben de Alfa en de Omega, zegt God de Heer, Hij die is en die was en die komt, de Albeheerser.” staat al in het Oude Testament, eerste hoofdstuk van het boek Openbaring. Die eerste en laatste letter van het Griekse alfabet ontbreken eigenlijk nooit en staan nu hier onder het Christusmonogram. Het jaartal 2021 wordt gedragen door een mondkapje, een schild tegen virussen. Dit schild is nog steeds hét symbool van de strijd tegen het coronavirus en alle problemen die daarbij worden ondervonden. Hiermee wordt – met omfloerste stem – gevraagd om ook onze aandacht te wijden aan allen in de zorg en aan alle slachtoffers van deze coronapandemie.

Tot slot

Niet iedereen heeft de beschikking over een computer. Kent u mensen in uw buurt die deze informatie niet kunnen inzien, wilt u het dan met hen delen? De volgende PaulusActueel verschijnt rond 10 april 2021.