Paulus Actueel – 9 april 2021

Openstelling

Maximaal vijf personen kunnen als kerkganger de opname in de kerk bijwonen. Dat is uitsluitend voor mensen die niet via de computer kunnen meevieren, eventueel samen met een persoonlijke begeleider. We gaan dit weer wat strikter toepassen. De coronamaatregelen zijn onverminderd van toepassing. Uw gezondheid wordt nagevraagd en
u krijgt een plaats toegewezen. Houdt altijd 1,5 meter afstand ook als u gevaccineerd bent.
Bij vertrek a.u.b. niet blijven napraten in de kerk of op het pad.Maak ruimte voor anderen. Opgeven graag bij Gertruus Bors, e-mail: gertruusbors@gmail.com of telefonisch 0623316086.

De kerk is op zondagen van 11.15-11.45 uur open om een kaarsje aan te steken en persoonlijk gebed. Blijf thuis als u in een risicogroep zit of ziek bent.
Houdt ook hier altijd 1,5 meter afstand ook als u gevaccineerd bent. Ga niet binnen of op het pad met elkaar in gesprek.

Vieringen komende tijd

De vieringen van de Paulus zijn in de periode van de lockdown alleen online via http://online.paulusconnect.nl te zien. Met het liturgieboekje kunt u vanuit huis meevieren.

Zondag 11 april, 10.30 uur. Woord- en Gebedsdienst. Voorganger Jos Hettinga m.m.v. leden van het Paulus Jongeren Koor.
Zondag 18 april, 10.30 uur; Eucharistieviering. Voorganger kardinaal Willem Eijk en diaken Bart Koet m.m.v. leden van het Dameskoor.

Gastvoorganger mgr. Eijk
Op 18 april gaat kardinaal Eijk voor in een digitale eucharistieviering in de Pauluskerk. Het voorstel komt van hemzelf, hij was nooit eerder bij ons geweest. Het voormalige PGB heeft hier geen ‘nee’ tegen gezegd en aan Bart Koet gevraagd of hij de kardinaal als diaken wil assisteren. Ondanks dat er maar een handvol mensen bij deze viering aanwezig kan zijn, is er wel voor mooie liturgische kledij uit het liobaklooster gezorgd en voor een mooie oorkonde aan een bijzondere actieve vrijwilliger.
Namens het oude PGB, Marie-José

Intenties
Intenties voor de vieringen kunt u tot en met de vrijdag voor elke viering opgeven met een thuis geschreven intentie in de brievenbus van de kerk, of via ons e-mailadres: Paulusgemeenschap.

Collecte
Uw bijdrage aan de collecte voor de eigen parochie kunt u overmaken op: Rek.nr. NL81 INGB 0004 8078 22 t.n.v. Paulusparochie of gebruik deze betaallink.

Vergadering Vrienden van de Paulusgemeenschap

Zondag 11 april aansluitend aan de viering om 11.30 wordt de jaarlijkse stichtingsraad vergadering
gehouden van de Stichting Vrienden van de Paulusgemeenschap. In verband met de corona
maatregelen zal dit overleg via Zoom plaatsvinden. Dit overleg is toegankelijk voor een ieder die
een geldelijke donatie heeft gedaan of in natura heeft bijgedragen. De agenda met bijlagen met de
link zijn toegestuurd . U bent van harte uitgenodigd. https://us02web.zoom.us/j/86776284261

 

Pastorale zorg

Wij kunnen ons voorstellen dat u met algemene of pastorale vragen contact wilt hebben met de geloofsgemeenschap. Om die reden kan wie dat wenst telefonisch contact opnemen met
Marie-José van Bolhuis            06-10852666 / e-mail: fam.vanbolhuis@gmail.com
Jos Hettinga                                06-23590737 email: jos-hettinga@planet.nl
Gérard Martens                          06-47198072 / e-mail: g.martens@katholiekutrecht.nl

 

Voedselbank Overvecht

24 uur per dag en 7 dagen per week kunt u houdbare producten inleveren in de voedselbankbak bij de ingang van de kerk. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Als u de Voedselbank Overvecht financieel wilt steunen, kan dat op rek.nr. NL 39 RABO 0325 755 035 t.n.v. Stichting voedselbank Overvecht, Utrecht.

 

PaulusActueel digitaal ontvangen
Stelt u het op prijs PaulusActueel per e-mail te ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de Paulusgemeenschap of geef dit door aan een van de leden van de Paulus Stuurgroep.

 

De Paaskaars in de Pauluskerk 

Paaskaars van vorig jaar. Het jaartal 2020 is nu dus aangepast.

Het Licht van Christus – Traditie en Symboliek
Al in de tijd van Augustinus (rond 400 na Chr.) bracht men de paaskaars brandend de kerk binnen en klonk onderwijl het gezang van driemaal “Licht van Christus”. Die traditie is later uitgebreid met het doorgeven van het licht, van de paaskaars naar het kaarsje van iedere gelovige. Zo wijkt de duisternis en wordt de hele kerk in het licht gezet.
Helaas hebben we dat ook dit jaar vanwege de corona-pandemie moeten missen. Ook de paaskaars is minder ”live” in beeld geweest. Omdat er bijna geen intentie-kaarsjes afgelopen jaar zijn opgestoken, bleek er onvoldoende was beschikbaar voor een nieuwe paaskaars. Vandaar het besluit om die van vorig jaar na een kleine aanpassing weer te gebruiken.
Het Aartsbisdom had de Eucharistie tot thema van het afgelopen kerkelijk jaar uitgeroepen met als beeldmerk de Emmaüsgangers. Die zien we terug in de drie figuren in de decoratie. Christus’ verschijning loopt letterlijk te midden van beide mannen die op weg zijn naar Emmaüs. Zoals wij allen als Gods volk ook voortdurend onder weg zijn. In Emmaüs aangekomen zal Jezus het brood met hen breken. (Lucas 24:30) En in de Eucharistieviering komt Christus ook in ons midden. Daarom krijgt het Christusmonogram X en P in de decoratie een dominante plaats. Het wordt gevormd door de eerste twee (hoofd-)letters (de chi en de rho) van het woord Christus in het Grieks: XRISTOS. De vijf wierooknagels vormen vanuit het midden van het monogram een kruis en herinneren zo aan de evenzovele wonden in het lichaam van Christus. Zo wordt Jezus’ lijden onder onze aandacht gebracht. Zonder lijden geen verrijzenis.
“Ik ben de Alfa en de Omega, zegt God de Heer, Hij die is en die was en die komt, de Albeheerser.” staat al in het Oude Testament, eerste hoofdstuk van het boek Openbaring. Die eerste en laatste letter van het Griekse alfabet ontbreken eigenlijk nooit en staan nu hier onder het Christusmonogram. Het jaartal 2021 wordt gedragen door een mondkapje, een schild tegen virussen. Dit schild is nog steeds hét symbool van de strijd tegen het coronavirus en alle problemen die daarbij worden ondervonden. Hiermee wordt – met omfloerste stem – gevraagd om ook onze aandacht te wijden aan allen in de zorg en aan alle slachtoffers van deze coronapandemie.

 

Foto-terugblik op het Paastriduum 2021:


Altaarontbloting en doven van het
licht op Witte Donderdag

 

 

Lijdensverhaal en Kruisweg op Goede vrijdag

 

 

 

 

Bloemenhulde zie ook: https://youtu.be/EfjigEKZ0mk

 

Kruisverering op Goede Vrijdag

 

 

Nieuw licht werd ontstoken in de Paaswake

 

 

De steen is weggerold; Paasmorgen

 

 

 

 

Tot slot

Niet iedereen heeft de beschikking over een computer. Kent u mensen in uw buurt die deze informatie niet kunnen inzien, wilt u het dan met hen delen? De volgende PaulusActueel verschijnt rond 23 april 2021.