Vespers in de Goede Week: Wij staan erbij

11 april 2022 19:30 t/m 13 april 2022 20:00
geloofsgemeenschap: Algemeen
Locatie: Pauluskerk, Willem de Zwijgerplansoen 19, Utrecht en Tuindorpkerk, van Riellaan, langs Kardinaal De Jongweg.

De weg die Jezus ging naar Golgotha heet de Via Dolorosa. Wij staan langs die weg, die Via Dolorosa, als Jezus passeert. Kijk maar goed, zeggen we misschien naar elkaar, of juist: Kijk maar niet. We staan erbij. Machteloos of dadeloos? Schieten we toe met een beker water? Kijken we angstig naar de soldaten die de droeve stoet begeleiden? Doen we een stapje achteruit, want stel je voor dat wij als een Simon van Cyrene naar voren worden getrokken om het kruis van Christus een stukje mee te dragen.

De Via Dolorosa loopt momenteel als een dwarsweg door Europa, van oost naar west. En weer hebben we maar toe te kijken. Wat moeten we doen? Kunnen we iets? Durven we iets? We staan erbij als zich een ziekte aan ons voltrekt, als we zien hoe een vriendschap ophoudt te bestaan.

De vespers van de Stille Week worden dit jaar gelukkig weer gevierd in de gebouwen van de drie deelnemende kerken, de Jeruzalem-, de Paulus- en de Tuindorpkerk. Daarin geven vertegenwoordigers van de drie kerken telkens acte de présence, als voorganger, als musicus of als lector.

Het zal een half uur zijn van muziek, Bijbellezing, gebed en stilte, in dit geval rond een prent van Henk van Loenen. Hij maakte veertien kruiswegstaties op basis van het lijdensverhaal in het Marcusevangelie. Hij schreef bij elke monoprint (als dichter kennen we Henk van Loenen onder de naam Julien Holtrigter) ook een gedicht.

Graag nodigen wij je uit om bij de vespers aanwezig te zijn.

  • Maandagavond 11 april: Tuindorpkerk, van Riellaan, langs Kardinaal De Jongweg.
  • Dinsdagavond 12 april: Pauluskerk, Willem de Zwijgerplantsoen, Tuindorp.
  • Woensdagavond 13 april: Tuindorpkerk, van Riellaan, langs Kardinaal De Jongweg.

De vespers duren van half acht tot acht uur.

Jeruzalemkerk, Pauluskerk en Tuindorpkerk