Taizéviering in de Pauluskerk

28 mei 2022 t/m 28 mei 2022 19:40
geloofsgemeenschap: Algemeengeloofsgemeenschap: Paulus
Locatie: Pauluskerk, Willem de Zwijgerplansoen 19, Utrecht

Zaterdag 28 mei ben je welkom op de Taizéviering in de Utrechtse Pauluskerk aan het Willem-de-Zwijgerplantsoen (Tuindorp). Inloop 18.30 uur, start om 19.00 uur. De viering duurt zo’n 40 minuten.

‘Dit is de zevende keer dat we Taizé vieren in de Pauluskerk,‘ vertelt Gérard Martens, een van de initiatiefnemers en lid van het Pastoraal Team van de Martinusparochie. ‘Vóór corona kwamen we in de Johannes-Bernarduskerk samen. De vaste banken daar vormden een lastig punt. Maar toen de Paulus zijn vaste banken aan de kant deed ontstond er een fantastische open ruimte.  Toen hebben we daar aangeklopt. Een open gebedsruimte is eigen aan de formule van Taizé. De coronabeperkingen werden opgeheven en we waren welkom in de Paulus.’

Sindsdien weten elke vierde zaterdagavond van de maand zo’n 20 mensen de weg naar de Pauluskerk te vinden. ‘Het voelt heel persoonlijk en intiem,’ zegt Gérard. Toch mogen er van hem best wat meer mensen komen, ‘al was het maar om eens te proberen’. Stiltemeditatie vormt een essentieel element.

Het Taizégebed vindt zijn wortels in de oecumenische broedergemeenschap in het gelijknamige plaatsje in Bourgondië aan de oostkant van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het begon als een beweging van vrede en verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volkeren. Dat is nog steeds zo. Daarnaast heeft de uitstraling van Taizé wereldwijd tal van plaatselijke initiatieven teweeg gebracht. Zo is de Pauluskerk een van de plekken in de stad waar je in de stijl en de spiritualiteit van Taizé samen kunt bidden, samen liederen van vrede kunt zingen en samen stil kunt zijn. Stilte die de ruimte geeft om God te verkennen en open te staan voor wat Die je zeggen wil.
Inloop 18.30 uur, start om 19.00 uur. De viering duurt zo’n 40 minuten.