Op maandag 31 oktober (Mariakerk in De Meern) en woensdag 02 november (Stadsklooster Utrecht aan de Kanaalstraat) zal het samengesteld kinderkoor bestaande uit jongenskoor Dzvinochok (Belletje) en meisjeskoor Vognyk (Vuurtje) uit Kiev een concert geven. Tijdens de concerten wordt er geld geworven voor de wederopbouw van het (culturele) leven in Kiev en de omgeving daarvan. We nodigen zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen in onze omgeving uit om deze concerten bij te wonen.
Dzvinochok, dat voor het eerst in Nederland optrad in 1993, verzorgde al tientallen concerten in ons land. Nu komt het gezelschap, dat door de actuele situatie in Oekraïne bestaat uit twintig jongens en twintig meiden in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar, naar Nederland om hun gevluchte landgenoten een hart onder de riem te steken.
Het thema is dan ook: “The world is standing together with Ukraine,” geeft organisator Jan Bloemkolk aan. Zoals gezegd is de samenstelling van het koor enigszins aangepast. ‘De oudere jongens blijven achter voor bescherming en verdediging van hun land. Daarom is het nu een jeugdkoor van zowel jongens als meiden.’
De koren traden kortgeleden nog op in het voorprogramma van de Rolling Stones in Wenen, en nu ook in onze regio. ‘De concerten worden georganiseerd door een gevarieerde groep vrijwilligers uit heel Nederland. Zij hebben elk hun eigen, persoonlijke motivatie om de komst van het koor mogelijk te maken’ legt Bloemkolk uit die zelf ook een hechte band heeft met Oekraïne. Ze geven ook concerten in de omgeving van Groningen, Den Bosch, Brielle, Rotterdam en Leiden. Zondag 30 oktober zijn de koren te gast bij het bekende televisieprogramma “Podium Klassiek,” voorheen Podium Witteman. De LIVEuitzending is om 18.15 uur. De muzikale basis is de orthodox Byzantijns-Slavische koorzang van waaruit het repertoire wordt uitgebouwd. ‘Er ligt een bescheiden maar hoorbaar accent op koorzang die de identiteit van Oekraïne en zijn bevolking tot uitdrukking brengt en die de moeilijke positie van het land laat horen.’
De leden van het koor willen graag hun cultuur uitdragen en bovendien kennis maken met de Nederlandse cultuur. ‘Deze wederzijdse kennismaking gaat verder dan alleen de concerten. De koorleden verblijven zoveel mogelijk in gastgezinnen. Hier maken zij deel uit van het dagelijks leven van een Nederlands gezin. Ze leren werkelijk van alles, van woorden als ‘vla’ en ‘pepernoten’ tot hoe kaas gemaakt wordt.’ Oekraïense vluchtelingen gaan deze dagen koken voor het koor. Zo proeven ze ook nog een beetje uit hun eigen keuken naast alle stamppotten. ‘Wij werken samen met andere organisaties zoals Stichting OEKU (Oekraïne Kiev Utrecht) en DOCK. En we hebben contacten met vluchtelingenorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Goed om te weten is dat de concerten gratis zijn bij te wonen, maar vol = vol.
Concerten:
- 31 oktober: Mariakerk De Meern, Pastoor Boelenslaan 11. Aanvang 19.30. Zaal open 19.00 uur.
- 02 november: Stadsklooster Utrecht, Kanaalstraat 198, Utrecht, Aanvang 20.00 uur, Zaal open 19.30 uur