In memoriam Derk Wessels (52)

‘De Sprong’

Op donderdag 25 juli 2024 is Derk Wessels overleden op de leeftijd van 52 jaar. In hem is een groot kunstenaar en ridder in de orde van Oranje Nassau heen gegaan.

Tijdens de lintjesregen in 2018 memoreerde  toenmalig burgemeester van Zanen Derks kunstenaarstalent. De met het downsyndroom geboren kunstenaar laat een groot oeuvre aan tekeningen, schilderijen en lino’s na. Vooral de lino’s zijn bekend en zeer geliefd. Enkele zijn te bewonderen in de stad Utrecht als Street-Art.

“De Zaaier”

Zijn bekendheid kon niet beperkt blijven tot Nederland: onder meer in Amerika, China, Japan en Engeland kent men zijn werk. Hij werd gezien als ambassadeur voor outsider art en is een voorbeeld voor andere kunstenaars. Hij sloeg met zijn kunstwerken en presentatie bruggen en was (en is nog steeds) van grote waarde voor de integratie van gehandicapten in onze samenleving. Kunstenaar Corneille meldde tijdens de opening van een grote expositie in 2000: “Het is alsof ik het zelf geschilderd heb. Derk Wessels raakt mensen met zijn kunst”.

In juni 2019 is over het werk van Derk in ons parochieblad (Tussentijds, de voorloper van Martinus+) gepubliceerd.