Zondag 29 september: werelddag migranten en vluchtelingen

Op zondag 29 september viert de Rooms-Katholieke Kerk de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling. Thema dit jaar is ‘God trekt mee met zijn volk’. Paus Franciscus schrijft hierover en ook de Nederlandse bisschoppen brengen bij gelegenheid van deze dag een boodschap naar buiten. Zij onderstrepen een eerdere oproep om ‘herbergzaam te zijn en om het hart te openen en royaal te zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen.’

In zijn brief wijst de paus erop dat wij in de verschillende migranten en vluchtelingen Christus kunnen ontmoeten, zoals onder andere staat geschreven in Mattheüs 25, vers 40. Hij [Christus] is het die aan onze deur klopt, hongerig, dorstig, een buitenstaander, naakt, ziek en gevangen, vragend om ontmoet en geholpen te worden.

Bij de presentatie van dit thema zei de verantwoordelijke kardinaal: Vaak wekken propaganda en ideologie de indruk dat een migrant vertrekt voor het plezier of het avontuur. Dat is onjuist. Het is een kwestie van ‘het erkennen van deze mensen als onze broeders en zusters’.

Kijk ook voor meer informatie over deze dag op https://rkdu.nl/werelddag-van-migranten-en-vluchtelingen-2024/. Er is o.a. een video van de paus en een speciaal gebed. En suggesties over wat te doen om dit thema onder de aandacht te brengen en te houden.

* Foto: Angels Unawares monument van Timothy Schmalz. Sint Pietersplein Rome Vaticaan. Copyright: https://ciaotutti.nl/