Doe mee aan de Ariëns Prijs voor Diaconie 2025

De aanmelding voor de Ariëns Prijs voor Diaconie, die in 2025 voor de achtste keer wordt uitgereikt, is vandaag geopend. De organisatie van deze prijs vraagt aan de parochies om diaconale initiatieven op het gebied van caritas en diaconie in het Aartsbisdom Utrecht door te geven “die het naar uw mening verdienen om eens in de schijnwerpers te staan, en juist ook een voorbeeld zijn en aldus tot diaconale navolging inspireren.”

Voor het nomineren van een diaconaal initiatief kan ook gedacht worden aan “oecumenische activiteiten voortkomend uit samenwerking met niet-kerkelijke organisaties,” aldus mgr. Hoogenboom (vicaris-generaal Aartsbisdom Utrecht), Hub Crijns (vicevoorzitter Stichting Het Ariëns-Comité) en Tom van Vilsteren (diocesaan diaconaal werker). “We vragen uw medewerking om de Ariëns Prijs 2025 opnieuw tot een diaconaal feest te maken. Tot einde december 2024 kunnen initiatieven worden voordragen.”

Hoe doet u mee?
Hub Crijns: “U kunt zelf een diaconaal initiatief, activiteit, idee of project aanmelden. Ook iemand anders kan een diaconaal initiatief voordragen, bijvoorbeeld iemand uit het pastoraal team, Maatschappelijk Activeringswerk, parochiebestuur, PCI-bestuur, diaconale groep, caritas werkgroep, vrijwillig(st)er, oecumenische werkgroep. U of degene die voordraagt vult het aanmeldingsformulier in op www.aartsbisdom.nl/AriensPrijs2025. Zorg voor voldoende adresgegevens van uzelf en het initiatief. U krijgt bericht dat de aanmelding is ontvangen. De sluitingsdatum is 31 december 2024.”

Criteria
De jury hecht bij het waarderen van de initiatieven waarde aan criteria, die behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken en vinden van een favoriete kandidaat. Crijns: “Denk aan: samenwerking met anderen; samenwerking met bondgenoten; terugkoppeling naar gelovige gemeenschappen en andere organisaties; inhoud en aanpak; inzet en toewijding; vernieuwend en/of met uithoudingsvermogen. Kortom: voorbeeldig en tot navolging uitnodigend. De jury vindt activiteiten bijzonder die zich richten op jongeren; duurzaamheid, de zorg voor ‘de schepping’; missionair-diaconaal ver weg; participatie in (mantel)zorg; oudere mensen; mensen in de gevangenis, werkstress, mensen met flexibel werk; mensen zonder betaald werk; verwelkoming van vluchtelingen, omgaan met doodzieke mensen.”

Voorbeelden uit de praktijk
Uit vorige edities komt naar voren hoe mensen betrokken zijn bij mensen in kwetsbare situaties: om de hoek in je eigen wijk, dorp of stad, maar ook ver weg in solidariteit met mensen wereldwijd. Mensen die eenzaam zijn, of alleen staan, oud en ziek zijn, in armoede leven, migranten, vluchtelingen. Het gaat om het geven van concrete financiële hulp, en ook om allerlei vormen van aandacht die ontwikkeld zijn als: bezoekwerk, inloophuizen, maatjes- en mantelzorg activiteiten, steun aan missie-projecten.
Andere initiatieven tonen inzet voor vrede en gerechtigheid: aandacht geven aan de problematiek van migranten en vluchtelingen, bruggenbouwers zijn tussen religies en culturen, ambassadeurs voor de vrede zijn.
Sommige activiteiten ontwikkelen aandacht en inzet die aansluiten bij de zorg voor ‘de schepping’. Zoals: een moestuin bij de pastorie, zonnepanelen op de kerk, ‘groene’ kerk worden, ecologische projecten dichtbij of wereldwijd; werken met duurzame diensten of producten.
Het betreft lerende, diaconaal vormende activiteiten en/of liturgische diaconale initiatieven die diaconie op de agenda zetten, die jongeren inspireren als M25 (deze naam verwijst naar hoofdstuk 25 van het Evangelie van Matteüs, waarin de werken van barmhartigheid staan beschreven), vormselinitiatieven, wandeltochten, fotoprojecten, pelgrimages ter bezinning, en ook ontwikkeling van (werk)materiaal, vasten-kalenders, mediagebruik.

Ariëns Prijs voor Diaconie
De Ariëns Prijs voor Diaconie is in 2003 door het Aartsbisdom Utrecht, het Ariëns-Comité en de toenmalige Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling in het leven geroepen om de diaconale inzet in het Aartsbisdom Utrecht te bemoedigen, te waarderen en hierdoor te stimuleren. De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns, priester van het Aartsbisdom Utrecht, omdat hij grote betrokkenheid toonde bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente. Op die manier bracht hij de katholieke sociale leer op een inspirerende manier in de praktijk. De Ariëns Prijs voor Diaconie wordt in het Aartsbisdom Utrecht om de drie jaar uitgereikt.

Procedure voortgang
Vanaf medio september heeft iedereen in het Aartsbisdom Utrecht de kans om initiatieven rond diaconie en caritas voor te dragen als genomineerde. Crijns: “Bedenk dat uw initiatief van waarde is voor en door mensen, en resultaat heeft in parochie en samenleving. Klein of groot, langdurig of kort, al jaren voortgaand of eenmalig, uit parochie of caritas voortkomend of verbonden met andere kerken of organisaties in de samenleving, het is allemaal kansrijk. Doe mee, en breng uw initiatief aan. Gebruik het aanmeldingsformulier op de website en doe dit voor Kerstmis 2024. Eind december 2024 sluit de termijn om initiatieven voor te dragen.”
Vanaf februari 2025 krijgen de genomineerde projecten en initiatieven bezoek van een jurylid dat via een interview het verhaal achter het initiatief zichtbaar maakt. De jury bestaat deze keer uit: José van den Bosch, Hub Crijns, Lonneke Gunnink-van den Berg, Ellen Hogema, Hans Oldenhof, Bennie Oude Maatman en Tom van Vilsteren. Deze verhalen worden vervolgens in een brochure gebundeld. In mei vindt de jurering plaats en wordt er gewerkt aan de publicatie. Op 25 oktober 2025 is de uitreiking van de Ariëns Prijs 2025 in het Titus Brandsma Huis in Deventer (Colmschate). “Voor de winnaars is er een geldbedrag en een kunstwerk. Daarnaast krijgt ieder genomineerd initiatief een mooi aandenken,” aldus Hub Crijns. “Deze keer is er ook weer een PublieksPrijs, waarmee mensen kunnen stemmen op wat zij het mooiste diaconale initiatief vinden.”

Ga naar www.aartsbisdom.nl/AriensPrijs2025 voor het aanmelden van activiteiten en projecten. Daar is ook meer informatie te vinden over de Ariëns Prijs voor Diaconie 2025 (de pagina wordt de komende tijd nog aangevuld). Nog meer weten of staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar: diaconaalwerker@aartsbisdom.nl.

Downloads

Uitreiking
De uitreiking vindt plaats op zaterdag 25 oktober 2025 in het Titus Brandsma Huis te Deventer (Colmschate). Naast de Ariëns Prijs voor Diaconie wordt dan ook weer de PublieksPrijs uitgereikt. Voor de winnaars is er een geldbedrag en een kunstwerk. Ieder genomineerd initiatief ontvangt een aandenken. Vanuit het bezoek en het gesprek ontstaan verhalen, die gebundeld worden in het diaconale boekje Ariëns Prijs voor Diaconie 2025.

* Foto: Kunstwerk, uitgereikt aan de winnaar van de Ariëns PublieksPrijs 2019
* Dit bericht werd eerder gebubliceerd op: aartsbisdom.nl