Palmzondag bij de Jacobus

“Laat de kinderen bij mij komen” (Marcus 10, 14) zei Jezus tegen zijn apostelen en dat deden gisteren ook de kinderen van de Jacobus gemeenschap die samen met hun ouders en andere parochianen Palmpasen vierden.

Met hun zelf versierde palmstokken liepen ze in processie de kerk binnen samen met pastoor Bernard Höfte, die zijn blijdschap niet kon verbergen bij het zien van jonge gezinnen met hun kinderen. “Jezus kwam Jeruzalem binnen op een ezel” -zei de pastoor in zijn preek- “Om te laten zien wat er precies omgaat” en bij dit bedoelde hij een leven gewijd aan de dienst van de andere. Een leven waar wij niet alleen aan onszelf denken maar vooral ook aan de behoeftes en zorgen van de ander, zoals Jezus ons geleerd had.

Voor Melde van Dijk, muzikale begeleider van het kinderkoor, is het zingen met kinderen een gezellige en verbindende activiteit. Muziek is bijzonder en essentieel voor kinderen in hun relatie met de kerk: “De kinderen worden er blij van en kunnen zich in het zingen uitleven”, aldus van Dijk.

Maar wat het vieren van zo’n Palmzondag nog zo bijzonder maakt, is dat jong en oud, groot en klein hun geloof en hoop vernieuwen. Samen met Jezus bereiden wij ons voor op de Goede Week waarbij wij opnieuw het lijden van Onze Heer en zijn verrijzenis herdenken.

Tineke Koenders, parochiaan van de Jacobus gemeenschap, legt ons uit:

“Bij het maken van de palmstokken vertellen we aan de kinderen op een eenvoudige manier het verhaal van Jezus aan het eind van zijn leven hier op aarde. Alles heeft een betekenis, het kruis waaraan Hij gestorven is, versierd met het broodhaantje, teken van het verraad van Petrus, maar ook van het verbond om brood te breken en te delen. Het verhaal is ook voor kinderen nu nog actueel. Zo ben je beste vriendjes, vier je feest samen, maar is het ook soms ruzie en dat doet pijn. Die gevoelens kende Jezus ook. Breken en delen, Witte Donderdag, het delen van het brood, het weggeven van je palmpaasstok. Jezus houdt zoveel van ons dat Hij zijn leven voor ons gegeven heeft. Goede Vrijdag. Maar ook is Hij het bewijs dat er nieuw leven is na de dood, Pasen! Overwinning van het leven op de dood!”